Judo

Moikka taas kaikille lukijoillemme! Tässä tekstissämme käsittelemme sellaista lajia kuin judoa. Tämä on todella mielenkiintoinen ja jännittävä laji, joka tunnetaan myös Suomessa todella hyvin. Judoa harrastavat monet kouluikäiset ja vanhemmatkin. Aika tavallista kuitenkin on, että nimenomaan ala- tai yläasteella aloitetaan judoharrastus. Suurin osa harrastajista varmastikin on poikia, kuten useimmitenkin itsepuolustuslajeissa. Oletettavasti pojat enemmän löytävät jo nuorina itsensä taistelulajien ja kaiken ninjatouhun keskeltä. Syynä tähän voidaan pitää ainakin lasten ja nuorten pelaamia videopelejä, kuten Tekken, Virtua Fighter ja niin edespäin. Näistä asioista kuitenkin myöhemmissä artikkeleissamme enemmän.

Käymme seuraavaksi läpi hieman judon historiaa, periaatteita, filosofiaa yms.

Judon historia

Toisin kuin monissa muissa lajeissa, judossa on pystytty varsin selkeästi osoittamaan, kuka lajin on kehittänyt. Kyseessä on japanilainen Jigoro Kano, joka eli vuosina 1860–1938. Kano syntyi suhteellisen rikkaaseen perheeseen, ja hänellä oli akateeminen kasvatus. Seitsemänvuotiaasta asti Kano opiskeli englantia. Neljätoistavuotiaana hän sitten aloittikin englanninkielisen koulun Tokiossa. Tässä koulussa oli kuitenkin paljon koulukiusausta, ja tästä syystä Kano päätyi harjoittamaan jujutsua.

Aluksi Kanolla oli vaikeuksia löytää jujutsu-opettajaa, sillä jujutsu ei historiallisista muutoksista johtuen enää ollut kovinkaan suosittua Japanissa. Kanon isän tuttava Nakai Umenari kuitenkin näytti hieman jujutsun oppeja Kanolle, mutta ei paljon. Kuluikin useita vuosia, kunnes Kano viimein löysi halukkaan opettajan. Tämä opettaja, Fukuda Hachinosuke, kuitenkin opetti enemmänkin jujutsun tekniikkaa kuin käytänteitä, ja tätä kautta Kano oppi hieman alkeita siihen, millaiseksi hän tulisi kehittämään judon.

Fukuda kuoli vuonna 1880, ja Kano sai parhaana oppilaana Fukudan tekniikkakääröt. Vähitellen Kano siirtyi sitten vuonna 1882 helmikuussa perustamaan oman dojonsa, jossa hän alkoi opettamaan judoa.

Judo vastaan jujutsu

Miten judo sitten lopulta erosi jujutsusta? Kanon visio oli, että lajin tulisi painottaa maksimitehokkuutta ja minimivaivaa.  Ideana oli, että tehokkaamman vastustajan kanssa taisteleminen johtaisi omaan häviöön, mutta vastustajan vältteleminen ja väistäminen johtaisi siihen, että vastustaja menettää tasapainonsa, jolloin hänet voi voittaa. Tarkoituksena oli siis taata, että heikompikin henkilö voisi päihittää vahvemman vastustajan.

Vähitellen Kano pudotti opetuksestaan sellaisia jujutsun tekniikoita ja periaatteita, jotka eivät sopineet hänen periaatteisiinsa. Hän siis halusi jalostaa jujutsua, jota hän piti tienä itsensä kehittämiseen ja yhteiskunnan parantamiseen. Hän halusi vielä näitä asioita eteenpäin, mutta oli kuitenkin tietoinen siitä, kuinka Japanin yhteiskunta suhtautui jujutsuun. Toisin sanottuna voisi kai ajatella, että Kano ikään kuin paketoi jujutsun uudestaan judoksi, joka erosi kyllä jujutsusta, mutta jonka erot olivat myös keino palauttaa hieno taistelulaji takaisin hyväksyttävien kerhoon.

Judo on sekä taistelulaji että urheilulaji

Kuten monet muutkin kamppailulajit, myös judoa harjoitetaan liikuntamielessäkin. Jopa Suomessa nuoret judoharrastajat harjoittavat lajia tietenkin pitkälti liikunnallisessa mielessä. Judo on kuitenkin ollut osa olympialaisia jo vuodesta 1964, joskin se pudotettiin heti vuonna 1968 yhtien olympialaisten ajaksi. Naisille laji tuli olympialaisiin virallisesti vuonna 1992.

Judon sääntöihin kuuluu, että muun muassa passiivisuudesta ja ottelun etenemisen häiritsemisestä voidaan antaa rangaistuksia. Lisäksi sanktioita saattaa saada kiellettyjen tekniikkojen käyttämisestä ja turvallisuuden laiminlyömisestä. Myöskään lajin henkeä loukkaavia asioita ei saa tehdä. Taistelu päättyy, jos toinen ottelijoista astuu pois maton taistelualueelta.

Painosarjoja judossa on peräti seitsemän kappaletta aina alle 60-kiloisista miehistä (ja 48-kiloisista naisista) yli 100-kiloisiin miehiin (ja 78-kiloisiin naisiin). Ottelua pisteytetään muun muassa onnistuneiden heittojen ja lukotusten perusteella. Judon harjoittajaa kutsutaan nimellä judoka, kun taas judouniformu on nimeltään judogi.

Loppusanat

Judo on oikeinkin mielenkiintoinen laji. Erityisesti tässä tekstissä kävimme judoa läpi ikään kuin menneisyyden ja historian silmin. Kyseessä on kuitenkin laji, joka on suhteellisen lähellä jujutsua, koska keksijä Kano oli alun perin jujutsun harjoittaja. Muutenkin kannattaa huomata, että ei sinänsä ole sattumaa, että niinkin moni kamppailulajeista maailmassa on nimenomaan itämaista alkuperää – niiden väliltä nimittäin löytyy muutenkin huomattavan verran sukulaisuuksia ja yhtäläisyyksiä. Aasiassa ollaan yksinkertaisesti oltu esimerkiksi filosofisten ja yhteiskunnallisten asioiden valossa kiinnostuneita taistelulajeista, jotka näin ollen kuuluvat maanosan asenneilmapiiriin ja sisäiseen logiikkaan.

Mikäli olet nuori ihminen (niin kuin siis mekin) ja haet jonkinlaista hyvää taistelulajia, niin judo on yksi hyvä valinta. Tämän artikkelin pääasiassa kirjoittanu Tero on harkinnut nimenomaan judon aloittamista, sillä Suomessakin judoa pääsee harjoittamaan monellakin paikkakunnalla, ja se on suosittua tosiaan esimerkiksi lasten ja nuorten keskuudessa.