Nyrkkeily

Tervetuloa taas yhteen kirjoittamaamme kamppailulajiartikkeliin! Kuten jo aloitussivulla kerroimme, emme tyydy tällä sivustolla käsittelemään vain ja ainoastaan itämaisia kamppailulajeja, jotka mahtuvat englannin kielessä käytetyt martial arts -nimityksen alle. Emme myöskään keskity ainoastaan budo-lajeihin. Sen sijaan olemme halunneet tuoda tähän opiskelijaprojektiimme mukaan myös muutamia sellaisia lajeja, jotka jossain määrin liittyvät karaten tapaisiin lajeihin, mutta ovat kuitenkin pääasiallisesti aivan omia juttujaan. Hyvänä esimerkkinä on seuraavaksi käsittelemämme nyrkkeily.

Nyrkkeilyn esipuhe

Suurin osa meistä tietää melko tasan tarkkaan, mistä nyrkkeilyssä on kyse. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että tämä laji ei ole mikään suljettujen ovien takana harjoitettu itsepuolustusmuoto, vaan kyseessä on urheilulaji, joka kuuluu myös olympialaisiin. Lajin suurimpia tähtiä ovat vuosien varrella olleet muun muassa sellaiset tähdet kuin Mike Tyson, Muhammad Ali, Floyd “Money” Mayweather sekä Rocky. No okei, Rocky ei ollut mikään oikea nyrkkeilijä, vaan ainoastaan Sylvester Stallonen esittämä legendaarinen elokuvahahmo. Silti Rockya voidaan pitää yhtenä maailman tunnetuimmista nyrkkeilijöistä, niin hassua kuin se onkin.

Nyrkkeily on laji, joka kaikista parhaiten tullut tunnetuksi valtavan suurista spektaakkelimaisista vastakkainasetteluistaan. Muutamia klassikkoja mainitaksemme otetaan esiin Muhammad Ali vs. Joe Frazier III (1975), Sugar Ray Leonard vs. Tommy Hearns (1981), Micky Ward vs. Arturo Gatti I (2002) ja tuoreimmista vaikkapa Floyd Mayweather vs. Manny Paqcuiao (2015). Nyrkkeilymaailma muistaa nämä kaikki ottelut suurella lämmöllä.

Erityisesti suuria nyrkkeilyotteluita nähdään tänä päivänä Las Vegasissa, joka tunnetaan suurien otteluiden kaupunkina. Todelliset herkkumatsit ovat ehkäpä viime vuosina olleet hieman vähissä suurien nimien väistyttyä pois, mutta silloin kun todellinen herkkupala on luvassa, niin jopa useat miljoonat ihmiset kerääntyvät vastaanottimiensa ääreen seurailemaan usein todella kalliitakin maksu-tv-lähetyksiä. Nyrkkeilytapahtumat ovatkin kuin muinaisen ajan gladiaattoriviihdettä parhaimmillaan.

Nyrkkeilyn historia

Nyrkkeilyn historiaa voidaan jäljittää hyvinkin kauas ajassa taaksepäin. Luolamaalausten mukaan jo noin 1500 ennen ajanlaskun alkua on taisteltu hanskojen kanssa. Moiset maalaukset on löydetty Kreetalta, minkä lisäksi myös muinais-Kreikan ajalta on paljon materiaalia.

Ilmeisesti nyrkkeily otettiin muinaisiin olympialaisiin mukaan jo 688 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Silloin taistelua käytiin niin kauan, kunnes vastustaja myönsi tappionsa tai ei voinut enää jatkaa. Samoin painosarjat loistivat poissaolollaan, joten yleensä suuret nyrkkeilijät hallitsivat. Nyrkkeilyhanskoja tehtiin nahasta, ja jossain vaiheessa ne olivat jopa enemmänkin tarkoituksessa vahingoittaa vastustajaa tavallista enemmän, vaikka nykypäivänä hanskat ovat enemmänkin pehmittämässä lyöntejä. Roomassa nyrkkeilymatseja järjestettiin yleisölle, ja ne saattoivat toisinaan olla myös kuolemaan asti, jotta yleisö sai rahansa arvosta. Toisinaan orjat saivat taistella keskenään kehässä, joka oli käytännössä maahan piirretty ympyrä. Tästä englanninkielinen kehää tarkoittava sana ring on saanut alkunsa.

393 vuotta ennen ajanlaskun alkua nyrkkeily poistettiin Roomasta kokonaan sen brutaaliuden vuoksi. Vasta 1500-luvun lopulla laji palasi takaisin Lontoossa.

Nyrkkeilyn säännöt

Tänä päivänä nyrkkeily on muotoutunut hyvinkin viralliseksi ja pitkälle kehittyneeksi lajiksi. Nyrkkeiljöillä on tarkat painoluokat, joihin heidän täytyy päästä päivää ennen ottelua tapahtuvaan punnitukseen mennessä. Yleensä otteluissa on 9–12 erää, jotka ovat kukin kolmen minuutin mittaisia. Erien välissä levätään minuutti omissa kulmissa, joissa myös mahdollisesti pyritään tyrehdyttämään verenvuoto ja tarjoamaan ottelijoille vettä. Tuomarin rooli on myös tärkeä, sillä hän esimerkiksi ilmoittaa, jos ottelija ei pysty enää jatkamaan.

Kehän laidalla on yleensä kolme tuomaria, jotka pisteteyttävät jokaisen erän ja antavat pisteitä osuneiden iskujen, puolustamisen, tyrmäyksien, niin sanotun halaamisen ja muiden asioiden perusteella. Valitettavasti pisteytystavat eivät ole täysin aukottomia, eikä valtayleisölle aina välttämättä aukea, kumman ottelijoista olisi kuulunut voittaa, mikäli aika loppuu ennen tyrmäystä. Ajan loppuessa nimittäin tuomarit päättävät, kenen käsi nostetaan lopussa voiton merkiksi. Esimerkiksi vuoden 2015 Mayweather vs. Paqcuiao -ottelussa tuntui jokseenkin antiklimaattiselta, kun Mayweather päätyi voittamaan pisteillä, vaikka Paqcuiao tuntui maallikon silmään yrittäneen enemmän hakea voittoa.

Sopupelit

Koska nyrkkeily on aina ollut ison rahan bisnestä, on lajissa valitettavan paljon nähty vuosien varrella myös sopupelejä. Tänä päivänä lajia kuitenkin pidetään sen verran tarkkaan silmällä, että sopupelejä ei enää pitäisi tulla.

Hauska laji sekä katsoa että harrastaa

Nyrkkeily on lajina sellainen, että sitä on hauska katsella. Las Vegasissa järjestetyissä megaotteluissa on aina mies vastaan mies, ja koska piireissä pyörii valtavia rahoja, tulevat ottelijat aina paikalle täysin valmistautuneita ja voitonhaluisina. Tällaiset kahden muuttujan väliset ottelut ovat aina kiehtoneet meitä kuin hyvän ja pahan kamppailut ikään. Kun kehässä on vain kaksi, eikä kumpikaan halua hävitä, mutta molemmat haluavat voittaa, on luvassa yleensä jotakin legendaarista.

Nyrkkeilyä ei voi oikein “vain harrastaa” siinä mielessä, että kyseessä on kuitenkin kamppailulaji. Sen sijaan kuntonyrkkeily on hyvin tyypillinen tapa nauttia nyrkkeilyaskelista ja -tekniikoista. Kuntonyrkkeilyssä ei pyritä toisen tyrmäämiseen tai välttämättä edes oteta iskuja vastaan, vaan lähinnä niin sanotusti sparrataan. Kuntonyrkkeilyssä voi vaikkapa vain hakata nyrkkeilysäkkiä tai vaihtoehtoisesti hieman antaa iskuja sparrauskaverille, joka pitää eräänlaisia maalitauluja ylhäällä. Jos siis olet nyrkkeilyn ystävä, mutta et kaipaa kehään kilpailemaan, niin tämä on yksi hyvä tapa päästä iloitsemaan mukavasta lajista.