Taekwondo

Moi taas kaikille! Tällä sivustollamme käsittelemme kaikenlaisia erilaisia taistelulajeja, kuten olette huomanneetkin. Karate ja judo ovat toistaiseksi olleet ne kaikkein tyypillisimmät taistelulajeiksi miellettävät lajit, mutta lisäksi olemme sivunneet myös nyrkkeilyä ja showpainia monipuolisuuden lisäämiseksi. Nyt on kuitenkin aika astua taas itämaisten taistelulajien puolelle, nimittäin taekwondoon.

Taekwondo on varsin monille suomalaisille tuttu laji, sillä tätä perusperiaatteiltaan yksinkertaista lajia pääsee harjottamaan ympäri Suomea. Voisi melkeinpä sanoa, että kyseessä on yksi Suomen kaikista suosituimmista itsepuolustuslajeista. Taekwondo on korealaista alkuperää, ja siinä ovat pääosassa muun muassa korkeat potkut, hyppypotkut ja jopa pyörivät potkut. Tässä lajissa siis jaloilla on varsin suuri merkitys ja rooli.

Taekwondon historia

Taekwondon historia sijoittuu jonnekin toisen maailmansodan aikoihin. Ilmeisesti laji on päällisin puolin kehittynyt 1940- ja 1950-luvuilla, ja sitä ovat olleet kehittämässä useat taistelulajeihin vihkiytyneet. Elementtejä lajiin on otettu esimerkiksi kiinalaisista taistelulajeista sekä perinteisistä korealaisista taistelulajeista – näistä jälkimmäisiä innottajia ovat olleet esimerkiksi lajit taekkyeon, subak ja gwonbeop. Nämä ovat luonnollisestikin suomalaisille täysin tuntemattomia lajeja.

Taekwondon asioita ajaa tänä päivänä muun muassa Korea Taekwondo Association (KTA), joka on ensimmäinen eli vanhin järjestö taekwondolle. Järjestö perustettiin vuonna 1959. Tätä vanhaa toimitsijaa suurempi tekijä tänä päivänä on International Taekwon-Do Federation eli ITF, jonka perusti vuonna 1966 Choi Hong Hi, jolla on ollut suuri merkitys lajin historiassa ja kehityksessä.

Taekwondossa tärkeää

Taekwondossa keskitytään huomattavan paljon nopeuteen ja ketteryyteen.  Laji perustuu paljolti aiemmin mainitun Choi Hong Hin teorioihin. Choilla oli tietämystä muun muassa biomekaniikasta ja Isaac Newtonin fysiikan laeista sekä kiinalaisista taistelulajeista. Choi muun muassa havannoi, että iskun voimakkuus nousee huomattavan paljon sen mukaan, kuinka nopea isku on, mutta vain lineaarisesti sen mukaan, kuinka massa on iskemässä. Tästä syystä Choi ei siis painottanut massaa, vaan nimenomaan nopeutta. Yksinkertaistettu esimerkki näistä asioista olisi, että ketterä ja nopea, pienikokoinen ihminenkin voi voittaa isokokoisen taistelijan, joka on hidas.

Choi myös painotti sitä, että lajissa pitäisi rentoutua iskujen välissä. Vanhan sanonnan mukaan vihainen taistelija on huono taistelija, joten on tärkeää pitää itsensä ja kehonsa rentoja. Lihaksia piti Choin mukaan jännittää ainoastaan iskujen aikana, ei muuten vain. Choi myös puhui painovoiman keskuksen tärkeydestä.

Choin teorioissa oli muun muassa seuraavia pointteja:

  • Kun iskevä raaja liikkuu eteenpäin, muun kropan tulee liikkua taaksepäin tukeakseen iskevän raajan iskua.
  • Iskuun tulee keskittyä niin, että mahdollisimman monta lihasta on mukana siinä. Mitä pienemmälle alueelle iskevä voima on keskittynyt, sitä tehokkaampi se on.
  • Tasapaino on tärkeää tekniikkoja käytettäessä.
  • Iskun aikana iskijän tulee hengittää ulos, jolloin iskusta tulee tehokkaampi.
  • Massan täytyy olla mukana iskussa. Esimerkiksi potkaistaessa koko kehon tulee liikkua.
  • Nopeus on tärkeää (kuten yllä jo mainitsimme). Nopeus on tärkeämpää kuin massa.

Taekwondo-välineet

Taekwondoa harjoittaessa pukeudutaan yleensä uniformuun, jonka nimi on dobok. Se on useimmiten valkoinen, mutta joskus myös musta tai muun värinen. Tärkeä on myös vyö, jonka väri vaihtelee harjoittajan tason mukaan.

Lopuksi

Tässä oli katsauksemme taekwondoon. Kyseessä on mielenkiintoinen laji, joka on kuulunut kamppailu-urheilumielessä olympialaisiin vuodesta 2000. Toivottavasti siis nautti tästä katsauksestamme ja opitte jotakin uutta siitä, millainen laji on kyseessä! Jos haluat harjoittaa taekwondoa, niin kannattaa käyttää Googlea apuna. Todennäköisesti lajin nimen sekä oman paikkakunnan kirjoittaminen palauttaa muutamankin eri treenausmahdollisuuden. Onnea siis mukavan ja turvallisuutta tuovan uuden urheilullisen harrastuksen parissa!