Taistelulajien hinta

Tässä artikkelissamme käsittelemme sitä, mitä taistelulajien harjoittaminen sitten ylipäätään maksaa. Kaikkihan me jo tiedämme näiden taistelulajien hyödyt: kunto kasvaa kohisten, tasapaino paranee, tarkkuus ja koordinaatiokyky paranevat, elämään tulee lisää sisältöä ja niin edelleen. Sen sijaan kysymys on seuraava: mitä minun pitää antaa saadakseni kaikki nämä hyödyt?

Kallista hupia

Ehkäpä tämä alaotsikko on nyt hieman provosoiva, mutta tahdomme tällä sivullamme ja tässä tekstissämme ottaa huomioon kaikenlaiset erilaiset harrastajat. Emme halua teeskennellä, että taistelulajit olisivat kaikkien kassalle sopiva harrastus, sillä mitään halpaa touhua ei tämän sorttinen harrastaminen valitettavasti ole. Luettelimme kuitenkin jo useita hyötyjä, joten on sinänsä harjoittajastakin riippuvaa, kuulostavatko hinnat ja harrastuksen aloittaminen sen arvoiselta.

Me kirjoittajat olemme kaikki edelleen niin sanottuja köyhiä opiskelijoita, joiden elämä ylipäätään on kiireistä ja monimutkaista. Koko ajan pitäisi olla sosiaalisissa tapahtumissa ja juhlissa mukana, minkä lisäksi pitäisi töissäkin jaksaa käydä ja lukea tentteihin. Näin ollen voimme sanoa, että myös meillä nämä asiat ovat tupanneet jäädä pois. Toistaiseksi olemme kuitenkin kaikki pitäneet silmämme auki ja todennäköisesti aiomme jokainen aloittaa varsin pian jonkin lajin harrastamisen. Rahan emme ainakaan anna tulla tielle, sillä kaikkein typerintä on antaa rahan vaikuttaa siihen, mitä tekee. Saattaa kuulostaa ehkä vähän ankaralta ja provosoivaltakin, sillä kyllä Suomessakin varmasti on oikeastikin ihmisiä, joilla on äärimmäisen tiukkaa. Monesti näillä ihmisillä on kuitenkin myös huonoja rahankäyttötottumuksia, jotka osittain ajavat ahtaalle. Esimerkiksi tupakointiin saa palamaan (kirjaimellisesti) valtavia määriä rahaa kuukaudessa, mutta jos aski per päivä -tottumuksen jättää pois, niin todennäköisesti taistelulajin aloittaminen ei ole millään tapaa niin kalliin kuuloista enää.

Hinnat?

Millaisia sitten konkreettisesti ovat taistelulajien kurssimaksut? Valitettavasti ne voivat nousta varsin korkeiksi. Kahden kuukauden kurssikin voi maksaa hyvinkin 80–150 euroa hieman riippuen siitä, minkä yrityksen tai yhdistyksen kursseja tiirailee. Pahimmillaan tämä ei edes riitä, mutta halvimmillaan voi päästä allekin. Mitään kovinkaan halpaa hupia tämä ei kuitenkaan ole, vaan yksittäinen harjoittelukertakin voi hyvin nousta 5–10 euron hintaiseksi. Tämä voi tuntua paljolta muun muassa senkin takia, että viime kädessä harjoittelijan täytyy kuitenkin itse tehdä suoritukset, jolloin tämä raha menee enemmänkin siihen, että taistelulajiopettajat antavat neuvoja ja ohjeistavat tekemään kaiken oikein. Toisaalta eipä näitä taistelulajeja oikein voi sisäistää tai opetella täysin yksinkään, joten sinänsä raha menee kyllä oikeaan osoitteeseen.

Älä unohda välineitä

On tärkeää huomata, että harjoittelumaksu ei valitettavasti ole useinkaan ainoa kustannut, mitä taistelulajit tuovat tullessaan. Sen sijaan harrastajan täytyy hankkia itselleen asianmukaiset välineet. Taistelulajit ovat vieläpä usein sen verran hienostuneita ja hioutuneita, että ne vaativat harrastajilta kunnioittavaa pukeutumista. Ei siis kannata olettaa, että voi tulla vaikkapa judo-harjoituksiin tuulipuvussa ja verkkareissa, vaan asianmukaiset tamineet ovat tarpeen. Eri lajien univormut, vyöt ja muut välineet saattavat sitten maksaa hyvinkin 100–200 euroa, joten starttimaksu voi melko nopeastikin nousta suureksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että harjoituksissa tarvitaan oikeastikin sopivaa asua, joka hengittää ja joustaa tarpeeksi hyvin eikä tällä tavoin aiheuta vaaroja tai muita ikäviä tilanteita. Eli valitettavasti tämäkin kuluerä on sinänsä hyvinkin ymmärrettävä ja pakollinen paha.

Mistä rahat harrastukseen?

Miten sitten perusjantterilla ylipäätään voi olla varaa näihin harrastuksiin? Rahaa saa tietenkin töistä, mutta jos tili tuppaa olemaan miinuksella jatkuvasti, niin voisimme suositella jopa lainan ottamista. Netissä on nykypäivänä tarjolla monia lainoja, joissa on suhteellisen maltillisiakin korkoja. Tämän lisäksi opiskelijat varmastikin voivat hyödyntää Suomen valtion tarjoamaa opintolainaa, joka on tunnettu nimenomaan mitättömästä korostaan. Erilaisia rahansaamiskeinoja siis kyllä löytyy, vaikka ikävähän se teoriassa on lainalla elää. Suosittelemme kuitenkin miettimään nimenomaan näiden lajien terveysvaikutuksia ja muita vastaavia hyötyjä, sillä terveydelle, hyvälle kunnolle ja tasapainoiselle elämälle ei sinänsä voi asettaa hintalappua. Sanoisimme siis, että lajit kyllä antavat takaisin terveydellisellä puolella enemmän kuin mitä ne vievät.

Lopuksi

Kuten sanottua, mikään elämässä ei ole ilmaista. Esimerkiksi ulkomaanmatkailu, tupakoiminen, bissen ostaminen baarista ja kaikki muut nautinnot maksavat. On ihmisen itse arvioitava, mihin asioihin hän oikeasti haluaa laittaa rahaa ja mistä olisi hyvä luopua paremman terveyden saavuttamiseksi. Esimerkiksi tupakan vaihtaminen taistelulajeihin on kuitenkin äärimmäisen looginen vaihtokauppa, joten jos rööki palaa, niin ei muuta kuin tumppaamaan ja aloittamaan terveellisempi elämä!